Azoknak a szülőknek segítek, akik meg szeretnék tudni, hogyan támogassák hatékonyabban többnyelvű gyereküket           

Tudod-e, hogy...
... a többnyelvű gyereket körülvevő környezetnek a többnyelvűséggel kapcsolatos negatív előítélete károsan befolyásolja a gyerek nyelvi fejlődését?
... az előítéletekkel szemben a tudás a legjobb fegyver?

CFHP tanfolyam on-line 

A CFHP program egy 6 hetes on-line tanfolyam szülőknek ( max. 12 fő/ csoport), amelyben minden olyan segítséget megkapsz, amely szükséges ahhoz, hogy meg tudj felelni a kihívásoknak, amivel a többnyelvű gyerekek szüleinek meg kell bírkóznia. 

 Szeretnék további információt kapni a CFHP tanfolyamról. 

Workshopok és tanácsadás 

...oktatási intézmények, valamint szülők vagy szülői egyesületek számára. 

Szeretnék részletesebb információt kapni a workshopokról illetve a tanácsadásról.

Ismeretterjesztő cikkek

Tudományos alapokon nyugvó de rövid, közérthető cikkek a többnyelvű neveléssel kapcsolatban ide kattintva találhatók. 

Jó helyen jársz, ha...  

...azt szeretnéd, hogy kétségeid ne gyötörjenek tovább és megkönnyebbülve lásd, hogy többnyelvű gyermeked nyelvi fejlődése jó úton halad


...feszültségmentesebb kapcsolatot szeretnél a gyerekeddel, és a többnyelvűségnék nemcsak az árnyoldalát, hanem az előnyeit is meg szeretnéd tapasztalni.

...nem akarod rosszul érezni magad amiatt, mert nem beszéled elég jól az oktatás nyelvét.

... jobban szeretnél együttműködni az iskolával.

... hogy gyermeked jobban tudjon kapcsolatot tartani a családoddal és ez mellett az iskolában is jól teljesítsen. 

Habár a tanárok éveken át tanulnak amíg végre egy osztály elé kerülnek, ami igazán befolyásolja a gyerekek sikerességét, az az, amit otthonról hoznak.És ez a többnyelvű gyerekek esetében még kiélezettebb. Egyrészt nagyon előfordul, hogy hiányzik a tanároknak a többnyelvűséggel kapcsolatos specifikus felkészültsége, másrészt a szülőknek az iskolával való együttműködése még indokoltabb. 
Érezted már úgy, mintha az szülői értekezleten általában csak a tantervről lenne szó és a többnyelvűséggel kapcsolatos kérdéseidre soha nem kapnál igazán kielégítő választ?  Vagy hogy a fogadó órákon nehezedre esik válaszolni ha a tanár pedagógia szakzsargont használ? 

Szeretnéd felvértezni magad tudományos érvekkel és a többnyelvű gyerekekre szabott hatékony módszerekkel, hogy egyrészt jobb kapcsolatot tudjál tartani az iskolával, másrészt pedig így segítsd otthon gyermeked nyelvi fejlődését?

Szeretnél egy személyes beszélgetés során további információkat kapni a CFHP programról?
Kérjél időpontot a 20 perces ingyenes beszélgetésre és meglátjuk, miben tudok segíteni. 

A nyelvi kompetencia befolyásolja egyéb tantárgyak elsajátítását is és nagy hatása van az önbizalomra. Ezeknek a gyerekeknek képzett környezetre van szükségük, hogy így váljanak magabiztos többnyelvű felnőttekké.

Eddig itt láthattál

Többnyelvűséggel kapcsolatos cikkek

Miből lesz a cserebogár?

Később kezd-e el beszélni a többnyelvű közegbe született gyerek mint egynyelvű társai? A válasz az, hogy nem feltétlen. De ugyanúgy, mint az egynyelvűek esetében, közöttük is vannak különbségek arra vonatkozólag, hogy mikor jelenik meg az első szó, vagy az első mondat. Tehát hónapok választhatják el egyik gyereket a másiktól. Ezt befolyásolhatja a környezet nyelvi inputja, vannak csöndet kedvelő családok, de vannak olyanok is, akikből folyamatosan ömlik a szó. A gyerekek között is vannak olyanok, akik a tökéletességre és rendre törekednek kicsi koruktól kezdve és olyanok is, akik nem félnek a kockázatoktól. Tovább a cikkhez

Ne büntessük a többnyelvűek kreativitását!

Ha a többnyelvű gyerekeket az egynyelvűség szempontjából értékeljük, akkor az meggátolhatja, hogy észrevegyük a kreativitást a nyelvtanulási folyamatukban. Egynyelvű gyerekeket nevelő családok büszkén emlegetik csemetéiknek azokat az önálló kifejezéseit, amelyek nem alkotják részét a nyelvnek, hanem a gyerekkor életfontosságú elemeinek megnevezésére szolgáló egyéni kreálmányok. Viszont, ha többnyelvű gyerekek nyúlnak ugyanehhez az eszközhöz, felmerül kétely, hogy ez valamilyen anomália lehet, és vajon miért nem használja a gyerek a helyes kifejezést az illető tárgyakra vonatkozóan. Tovább a cikkhez


Nem eszik olyan forrón a kását!


Ha gyerekünk 10-12 éves a külföldre költözéskor, vajon mennyi időre lesz szüksége, hogy elsajátítsa az új nyelvet? Biztosan rövidebb időre, mint a szüleinek. De mennyi az a kevés? Barátaival már 1-2 év elteltével felszabadultan fog beszélgetni, sőt, az iskolában is tud majd a tanárnak is válaszolni, illetve a csoportmunkákban is részt venni, nyilván, ha közben a tananyaggal is tisztában van. Miért kap mégis rosszabb jegyeket az írásbeli dolgozataira?

Tovább a cikkhez

Szeretnék további cikkeket olvasni a többnyelvűségről.

Az előadások résztvevőitől kaptam az alábbi visszajelzéseket: 

“Köszönjük az előadást. Nagyon érdekes volt megtudni melyek a többnyelvű gyerekek erős pontjai és milyen tanulási fázisaikon mennek keresztül több nyelv egyidejű elsajátítása esetén.“

“Nagyon érdekes volt és egyben nagyon elgondolkoztató. “ 

 "Nagyon világos és klisémentes előadás volt. Nagyon praktikus tanácsokkal és hasznos útmutatásokkal. Sok kérdésre kaptam választ. Meg fogja könnyíteni a többnyelvű gyerekekkel való munkámat.” 

“Nagyon érdekesnek találtam az előadást. Világossá vált számomra, hogyan kell beszélnem a fiammal, hogyan bíztassam és javítsam ki, ha valamit hibásan mond és hogy nagyon sok input-ra van szüksége ahhoz, hogy idővel sok nyelvet beszéljen majd magas szinten. Nagyon köszönöm.” 

 “Nagyon érdekes volt, és főleg az előadást követő beszélgetés a szülőkkel. Nagyon tanulságos volt.”  

“Nagyon érdekesnek és hasznosnak találtam az előadást az olyan többnyelvű szülök számára, mint mi, hiszen választ kaptunk azokra a kérdéseinkre, amelyek lányaink születése óta motoszkáltak a fejünkben. Köszönjük.”  .